Solfylt BaseCamp på Tungestølen

BaseCampdeltakere og leirledere  på tur inn Langedalen.
BaseCampdeltakere og leirledere på tur inn Langedalen. Foto: Marie Sørum

Årets Basecamp Tungestølen gikk av staben den 25- 29 juni og ble arrangert av DNT Ung Sogn og Fjordane. Etter at mai og juni har vist seg fra sin beste side dette året, var det knytt spenning til om finværet ville fortsette. Men jeg kan røpe allerede nå at vi hadde bedre vær enn vi hadde turt å drømme om, hele uka! Basecamp er en aktivitetscamp for ungdom mellom 13-16 år der man får prøve seg på brevandring, kajakk og klatring. Årets camp satte ny rekord med heile 29 deltakere, og 5 leirledere.

Leirleiarene Marie Sørum, Kristin Reed Lone, Maria Kaldhagen, Magnus Sandven og Lars Anders Hoel ankom Tungestølen søndag ettermiddag. Vi satte opp lavvoer og rigga istand området slik at det skulle være klart til å ta imot spente deltakere mellom kl 15 og 18 dagen etter. Måndag 25 juni ankom ungdommane leiern ein etter ein utover ettermiddagen. Etter dei hadde fått utdelt lavvoplass var det rett i gang med leik og moro, som fotball, kubb og frisbee som stort sett fortsatte ut hele leiren. Styrelederen for Sogn og Fjorande Turlag, Marino Ask og styreleder Luster Turlag Ole Schanke Eikum opnet leieren med spennande lokalhistorie om breene og folka på Veitastrondi, før det blei grilling av hamburgere og pølser til alle mann etterfulgt av bli-kjent aktiviteter med leirlederen Magnus i spissen.

 

Tirsdagen gikk fellesturen inn Langedalen, med fokus på leik og hygge. På Tungestølen ligger leiren i skygge helt til kl 10, så det var ein kjølig morgon, men så fort sola kom frem måtte alle skifte til shorts og t-skjorte. På turen hadde vi fokus på samarbeidsoppgaver og leik. Oppgavene stimulerte til samarbeid, nærkontakt og aktivitet. På veien tilbake hadde vi natursti der det var spørsmål om friluftsliv og lokalområde. Etter endeløse spørsmål om bading fant vi en fin plass der deltakerne kunne få avkjøle seg, og da snakker vi virkelig avkjøling, for dette var smeltevann.

 

I Langedalen får deltakerene seg en skikkelig avkjøling.
I Langedalen får deltakerene seg en skikkelig avkjøling. Foto: Marie Sørum

På onsdagen og torsdagen delte vi gruppa i to og lot dei prøve seg på ulike aktiviteter. Den eine gruppa fikk prøve seg på klatring på Tungestølen, og kajakk på Veitastrondvatnet. Den andre gruppa fekk gå på Austerdalsbreen med breførar Gaute Dvergsdal Bøyum/ Irene Befring i front. Dei fekk gå langs med bresprekkene og opp på platået med utsikt mot brefallene Tor, Odin og Loke. Vi hadde to klatreinstruktørar med oss, Asle Veien og Irene Befring som hadde asvaret og tok ungdommane med seg til eit bolta klatrefelt rett over campen. Øyvind Johan Korsøen frå Go’kajakk ledet ungdommene i kajakk, både opp ei stri elv, inn på ein urørt strand og hadde ulike øvinger der en skulle mestre balanse i kajakken.

 

Foto: Øyvind Korsøen

På ettermiddagen og kvelden var det felles middag der ungdommane hadde ansvaret for å stelle istand middagen hver sin dag, inkludert oppvask! Ungdommene satt ikke mykje i ro før dei måtte opp å leike, spele en-spretten eller kaste frisbee. Det gode været, og dei fine lyse kveldene gjorde det lett å være aktiv, men litt bålfyring, marshmallows og kakao-kos på onsdagen blei godt tatt imot. Det har vore ein kjempe fin veke der ungdommane har fått prøvd seg på ulike aktivitetar og knytte nye bekjentskap. Vi har hatt fantastisk vær og gjeng med ungdommer med oss på tur. Tusen takk for en flott naturoppleving, "dikka er heilt rå"!

 

Marie Sørum - leirleder

Bretur med Irene Befring på torsdag. Lars Anders Hoel leder an taulaget.
Bretur med Irene Befring på torsdag. Lars Anders Hoel leder an taulaget. Foto: Marie Sørum
Ungdommene slapper av i bekken med smeltevann på ein over middels varm dag.
Ungdommene slapper av i bekken med smeltevann på ein over middels varm dag. Foto: Marie Sørum
Foto: Gaute Dvergsdal Bøyum
Foto: Kristin Reed Lone
Foto: Øyvind Korsøen

Skrevet av Astrid Kalstveit 2. juli 2018