Ungdommar på tur i havgapet!

Fridykking!
Fridykking! Foto: Anette Bjune Granli

Forrige helg (9-11.oktober) var to leirleiarar på tur til Kinn saman med tre ungdommar frå Florø og Bergen. Vi har fått bilder og turrapport! 

Her kan du lese korleis det gjekk: 

Fredag den siste helga i årets høstferie møtte to gira ledere, én nervøs hund og tre spente deltakere opp på ferjekaja ved Florø. Det var duket for Mini-Basecamp Kyst. Tre dager med leik, naturopplevelser, fisking, fridykking, fjelltur, og ikke minst, plastplukking. Værmeldinga sa knall sol gjennom hele helga, og det meste lå til rette for en vellykket camp.

Ettersom det allerede var blitt litt utpå dagen når vi møtte på ferjekaia var det ikke stort mer vi rakk enn å komme oss til Kinn-hytta før mørket begynte å sige på. Der fikk vi smelt sammen en velsmakende fredagstaco, før det bar ut i mørket for å leke "gi et lite blink".

Lørdagen grynet ved at leirlederene titta spent ut på sjøen. Det var meldt ganske mye vind, og det var knytta spenning rundt om det skulle la seg gjøre å komme seg utpå sjøen med askeladd-båten vi hadde fått låne av noen lokale øyboere. Konklusjonen rundt frokostbordet var at her var det bare å kaste loss. Fiskestengene ble spent opp, og vi dro ut med håp og tro om stor fangst. Det var en fin tur på sjøen, men storfangsten uteble. Én lyr av verdig størrelse fikk vi med oss opp.

På tide å få i seg litt lunsj, før det som for mange var helgens høydepunkt stod for tur. Litt teori blei gjennomgått før fridykkerdraktene ble kriget ned over hodene til deltakerne. Vi forsvant ned i undervannsverdenen og ble fort trollbundet av hva vi opplevde der. Strandbunn, eremittkreps, østers (ikke av den stille typen heldigvis), strand og taskekrabber, lyr, småsei og småfisk var blant tingene som ble observert. I den kjølige høstlufta kom de gode draktene godt med, og to timer med utforskning forsvant i ett blunk. Med oss opp tok vi med litt småsøppel, et par krabber og litt skjell. Krabbene og skjellet måtte med opp for å kompensere for litt manglende fiskelykke, ettersom det var selvfangst vi skulle ha i kveldens fiskesuppe.

Det var en sliten gjeng kom seg tilbake til hytta etter en god og lang dag ute. En liten knekk måtte til før mannskapet igjen fikk samlet kreftene for å trå til for å få krabbene, skjell, fisk og grønnsakene klare for suppa. Solid innsats på kjøkkenet resulterte i ett desto mer solid måltid, og gjengen kunne innta køyene gode og mette, etter et lite slag kortspill.

Vi våknet opp med nok en dag med sol og blå himmel i vente. Etter et lite frokostmåltid bar det ut til fots. Dagens plan var å komme seg rundt Kinn-øya, og på veien plukke med oss søppel som hadde blitt kastet på havet og skyldt på land igjen. Seks store poser fikk vi fylt opp, og gitt videre til Sogn og Fjordane Friluftsråd. God driv og motivasjon i gruppa gjorde at vi tok oss tid til å ta en avstikker opp til toppen av Kinnaklova på turen rundt øya. Der fikk vi fri sikt i mange mils omkrets, med blant annet Batalden og Alden som ruvet opp i havlandskapet i sikte. Vel nede ved hytta igjen var det et solid stykke lagarbeid med å få vasket ut av hytta å få med seg utstyr og bagasje tilbake til ferjekaja. En flott Basecamp var ved ende.

Leirlederne sa seg godt fornøyd med både helgen og gjengen. Det er gøy og enkelt å være leirleder når man har sånne fasiliteter, vær og initiativsterke deltakere. Takk for turen!

Hilsen Anette og Magnus


Takk til Flora turlag, og involverte på Kinn for god hjelp! 
Takk til Sparebanken1 og Mijødirektoratet for stønad til gjennomføring! 

Foto: Anette Bjune Granli
Foto: Anette Bjune Granli
Foto: Anette Bjune Granli
Foto: Anette Bjune Granli
Foto: Anette Bjune Granli

Skrevet av Marie Sørum 20. oktober 2020